Registrujte se v eshopu a získejte 2% slevu z celé objednávky.  Objednejte 6 kusů stejného zboží a získejte navíc množstevní slevu 8%. Odečítá se automaticky v košíku (pouze po přihlášení).

Jak umýt auto na samoobslužné myčce - Systém SONAX

Crystal Cruisers Bezkontaktní mytí

"Neobjektivní" report o ručním mytí

V předchozím článku jsme se podívali na autokosmetiku SONAX, ruční mytí, vybavení myčky a dílny a na systém SONAX pro mytí exteriéru auta. Dnes se podíváme detailně na to, jak umýt auto na bezkontaktní myčce. Na úvod bych rád zdůraznil, že tento článek není placený ani vybarterovaný. Informace, které jsou uvedeny v článku, jsou subjektivní názory autora a reflektují sympatie ke značce SONAX, Crystal Cruisers Milovice, F1 Car Wash / CW Tech Tlumačovská, Praha 5. Autor článku se věnuje ručnímu mytí, prodeji autokosmetiky SONAX a je fanouškem Crystal Cruisers.

Obsah

 

Za zkušenostmi do Milovic

Abychom měli zaručeno, že článek bude opravdu skvělý a přeplněný informacemi, vyrazili jsme za Crystal Cruisers do Milovic. V Milovicích Daniel a Jonáš Oubrechtovi provozují detailingové centrum. Součástí detailingového studia Crystal Cruisers je i moderní samoobslužná myčka. Kromě Jonáše a Daniela se na mytí aut podílejí Jakub alias Kubí a Jirka. Občas si k práci na převážně luxusních autech přizvou i zkušené kolegy Karla a Věrku Bubelovi z Cardetailer Garage Plzeň. Ti se specializují mimo čištění aut i na lepení PPF folií (Paint protection film) Magnus PRO.

Samoobslužná myčka, typy mytí a tipy na ruční mytí

Na samoobslužné myčce se auto dá umýt bezkontaktně i kontaktně. Podíváme se na oba způsoby i na to, co rozhodně na samoobslužné myčce nedělat. Níže najdete srovnání běžných mycích boxů a boxů u Crystal Cruisers. 

 

Mycí programy

Crystal Cruisers

  •  Předmytí - slouží na změkčení a rozpuštění nejhrubších nečistot, případně na rozpuštění zbytků hmyzu
  • Aktivní pěna - rozpouští a myje jemnější nečistoty, čistí lak
  • Mytí mikropráškem a horkou vodou - efektivně myje a čistí povrch auta
  • Oplach - slouží k oplachu po mytí
  • Vosk a horká voda - směs horké vody a vosku ochrání lak před znečištěním i drobným poškozením
  • Leštění a závěrečný oplach - po voskování naleští karoserii a zajistí antistatickou ochranu pro lepší odolnost vůči provozním nečistotám

 Klasické samoobslužné boxy

  • Mytí mikropráškem a horkou vodou - klasické mytí povrchu auta od znečištění, předpokládá se, že tímto programem umyjete bezkontaktně celé auto.
  • Oplach - obvykle studená voda, kterou oplachujeme vůz po mytí práškem, případně po aplikací čističe na kola nebo při aplikaci rychlovosku jako např Spray and Seal
  • Vosk - horká voda s příměsí vosku zajišťuje ochranu a zjednodušuje příští mytí
  • Lesk a závěrečný oplach - mytí demineralizovanou vodou, které zajistí vyšší odolnost proti znečištění v provozu
  • Kartáč se šamponem - velice nebezpečný nástroj, který auto spíš poškrábe než umyje

Ostatní vybavení samoobslužných boxů

Moderní mycí centra nabízí možnost platit kartou nebo jsou vybaveny měničkami na peníze, kde bankovky rozměníte na drobné, které pak použijete na zaplacení jednotlivých mycích programů. K dispozici bývají i věrnostní karty, které se nabíjí kreditem. Obvykle dostanete i bonusový kredit navíc ke každému dobití. Na vybraných myčkách je povoleno kontaktní ruční mytí. V některých centrech ručního mytí je pak i box, který je vyhrazený/doporučený pro detailní kontaktní ruční mytí. U takových boxů je k dispozici i tekoucí voda (většinou studená). Využijete ji, pokud děláte s vlastní chemií nebo příslušenstvím. 

 

Milovická myčka oproti většině klasických samoobslužných boxů nabízí možnost mytí aktivní pěnou. V mycích boxech v Milovicích nenajdete kartáč, protože jak kluci sami říkají: "Nenašli jsme žádný kartáč, který by lak auta nepoškrábal." Berte tuto informaci jako tip číslo jedna. Kartáč na mycích boxech udělá víc škody než užitku.

Pár tipů co dělat/nedělat

  • pokud chcete mýt auto s použitím vlastní chemie, domluvte se s obsluhou a ujistěte se, že je to dovoleno
  • buďte ohleduplní k ostatním návštěvníkům, nezabírejte mycí box na víc než nezbytně nutnou dobu (sušení, lesk na pneumatiky, konzervace disků, rychlovosk, leštění oken atd. se dá dodělat na přilehlém parkovišti)
  • nebojte se zeptat, pokud nevíte, jak se jednotlivé programy používají, obsluha je ochotná a poradí
  • nečekejte zázraky, bezkontaktní mytí nezvládne odstranit všechnu špínu. Zvlášť pokud na voze nemáte keramickou ochranu nebo jinou ochranu laku, nemusí být efekt bezkontaktního mytí stoprocentní.
  • ruční mytí není zadarmo. Jestli čekáte, že ušetříte oproti mytí v kartáčových myčkách, jste na omylu. Běžné ruční mytí stojí minimálně 100 - 150 Kč, detailní mytí vyjde na 300 - 400 Kč. 

Bezkontaktní mytí bez použití vlastní chemie

Bezkontaktní mytí není žádná věda, ale existují pravidla a postupy, které se vyplatí dodržovat. Ušetříte čas i peníze.

  • Všechny programy, které něco nanáší, aplikujte na auto odspoda nahoru.
  • Všechny programy, které umývají, používejte odshora dolů.

Postup při bezkontaktním ručním mytí

  1. Předmytí - rozpustí hmyz, hrubé nečistoty, změkčí špínu a usnadní působení aktivní pěny a dalších kroků bezkontaktního mytí.
  2. Aktivní pěna - pro pořádnou hustou pěnu, je potřeba správná práce s pistolí. Aktivní pěna z vysokotlaké pistole je jako šlehačka. Pokud nemáte hustou pěnu, kontaktujte obsluhu, Jirka nebo ostatní Vám rádi ukážou správný postup.
  3. Nechte působit alespoň 30 sekund před oplachem (osobně doporučuji 1 - 2 minuty nechat na autě).
  4. Oplach - smyjte aktivní pěnu, která do sebe nabalí většinu nečistot.
  5. Mytí mikropráškem - směs vody a mikroprášku naneste odspoda nahoru na celé auto a nechte zase působit. Mikroprášek odstraní zbytky špíny, kterou nevzala aktivní pěna.
  6. Oplach - smyjte celé auto od střechy po kola, nezapomeňte na podběhy, prahy a spodní části nárazníků.
  7. Nanesení vosku - směs horké vody a vosku dodá laku ochranu před běžným znečištěním z provozu a ulehčí i budoucí mytí, naneste na celé auto odspoda nahoru.
  8. Leštění a závěrečný oplach - demineralizovaná voda nezanechává spoty (způsobené vodním kamenem a minerály běžně obsažené ve vodě), je obohacena o leštící příměs a dodá laku auta lesk a jiskru.

Bezkontaktní mytí s použitím vlastní chemie

Pokud jste fanoušky bezkontaktního mytí, pravděpodobně máte na autě keramickou, polymerovou nebo jinou ochranu laku například na bázi nanotechnologie nebo Hybrid NPT. Osobně používám k ochraně laku vosky (v létě s příměsí karnaubského přírodního vosku a v zimě něco víc syntetického). Můj nejoblíbenější rychlovosk je aktuálně Brilliant Shine Detailer. Jednoduše se nanáší, relativně dost vydrží a při aplikaci je velice nízká spotřeba. Nezapomínejte, abyste se o auto i ochranu auta správně starali, je třeba používat pH neutrální čističe, pěny a šampony. 

Při bezkontaktním mytí s použitím vlastní chemie, najdou využití následující produkty SONAX:

  • odstraňovač zbytků hmyzu - obzvlášť v létě může být zapečený hmyz problém. Bez předmytí, abychom neředili čistič, odstraňovač nastříkáme na kapotu, nárazník, čelní sklo, lem střechy nad čelním sklem a necháme působit.
  • čistič disků - opět bez předmytí a namáčení kol vodou naneseme sprej nebo gel na čištění disků a necháme působit než kola začnou krvácet. Pokud jsou kola hodně znečištěna a nedostává se jim pravidelné údržby, použijeme činnější čistič disků XTREME. Zažloutlá starší kola je obvykle nutné ošetřit profesionálním čističem nebo čističem s kyselinou. Čistič disků s kyselinou nabízíme pouze na dotaz.
  • odstraňovač asfaltu - problém zvlášť v letních měsících může být asfalt a zbytky různých mastných nečistot, které ulpívají na laku během každodenního provozu na rozpálených asfaltových silnicích. Jednoduše nastříkejte čistič na znečištěné díly a nechte působit. Potom opláchněte proudem vody. Při velkém znečištění je potřeba vícenásobná aplikace nebo kontaktní mytí. K dispozici je i balení Tar Remover - čistič asfaltu - 5 litrů, které ocení profesionálové a pracovníci údržby silnic a dálnic. Odstraňovač asfaltu je vhodná alternativa odstraňovače samolepek při odstraňování zbytků lepidla nebo jiných konzervačních látek.
  • odstraňovač pryskyřice a ptačího trusu - parkování ve stínu pod stromem přináší nepříjemná znečištění v podobě trusu od ptáků nebo pryskyřice/smůly kapající ze stromu. Zvlášť pro ochranu laku je ptačí trus velmi nebezpečný. Agresivní složení ptačího trusu je schopno rychle narušit i odolnou keramickou ochranu. Pokud se Vaše auto dostane pod chemický útok ptáků nebo pryskyřice, urychleně následky odstraňte odstraňovačem.
  • odstraňovač vzdušné koroze - v běžném provozu je všudypřítomná polétavá rez a vzdušná koroze. V podstatě se jedná o mikročástečky železných zbytků, které například vznikají při brzdění. Hlavně světlé laky "dostávají zabrat" a je na nich znečištění polétavými kovovými částmi vidět nejvíc. Drobné části kovu se zapichují do laku, kde začnou reznout a jsou vidět okem jako malé hnědé tečky. Nanesením čističe se rychle a snadno zbavíte znečištění. Snažte se čistič nenanášet na nelakované plastové díly. čistič nechte působit 1 - 5 minut a potom opláchněte silným proudem vody. V nabídce najdete i balení pro profíky 5 litrů a 10 litrů.
  • odstranění vodního kamene a spotů - pokud auto často myjete normální vodou a auto po mytí nesušíte, můžou se na laku objevit fleky od vodního kamene. Odstranění spotů je velice jednoduché, když použijete PROFILINE odstraňovač vodního kamene. 1000 ml balení by se mohlo zdát zbytečné, ale najde využití i v domácnosti například při mytí koupelny nebo kuchyně. 
  • čistič střech kabrioletů - pokud jste šťastným majitelem kabrioletu s plátěnou střechou, určitě nesmíme zapomenout na efektivní čistič, který odstraní znečištění z textilních střech. Pro lepší efekt čištění je u cabria doporučeno použít s čističem i jemný kartáček na textil. Aby střecha zůstala následně chráněna, nezapomeňte na impregnaci.

Postup při bezkontaktním ručním mytí s použitím chemie

  1. Předmytí - pokud myčka nenabízí chemii pro předmytí, doporučujeme předmýt auto univerzálním čističem MultiStar SONAX. Podle znečištění se ředí 1:10 - 1:50. Na kola aplikujte čistič disků, kola nenamáčejte vodou ani směsí vody a Multistaru, zbytečně snížíte účinek čističe kol. Na kapotu, přední nárazník, světla, čelní sklo a střechu na hranici čelního skla nastříkáme odstraňovač zbytků hmyzu. Platí stejné pravidlo jako pro čistič disků. Čím větší je koncentrace odstraňovače, tím lepší je účinek. Necháme působit 1 - 5 minut.
  2. Aktivní pěna - většina myček nenabízí aktivní pěnu. Pokud máte rádi efekt šlehačky, můžete použít aktivní pěnu PROFILINE a ruční napěňovač. Bohužel SONAX ČR nenabízí originální SONAX napěňovače ani tlakové postřikovače. Osobně jsem si oblíbil alternativu od KWAZAR, kterou jsem koupil na konkurenčním eshopu e-cs.cz. Aktivní pěna SONAX PROFILINE krásně voní, podobně jako aktivní pěna Herrenfahrt kterou používají kluci z Crystal Cruisers.
  3. Nechte působit alespoň 30 sekund před oplachem (osobně doporučuji 1 - 2 minuty nechat na autě)
  4. Oplach - smyjte aktivní pěnu, která do sebe nabalí většinu nečistot
  5. Mytí mikropráškem - směs vody a mikroprášku naneste odspoda nahoru na celé auto a nechte zase působit. Mikroprášek odstraní zbytky špíny, kterou nevzala aktivní pěna.
  6. Oplach - smyjte celé auto od střechy po kola, nezapomeňte na podběhy, prahy a spodní části nárazníků.
  7. Sušení před dekontaminací - abychom zachovali bezkontaktní mytí necháme auto oschnout, osobně jsem ale pro ruční sušení pomocí stěrky SONAX nebo ručníku.
  8. Odstranění asfaltu a pryskyřice - naneseme odstraňovač asfaltu. Zvýšená koncentrace asfaltu bývá hned za koly v rozích předních dveří a na zadním blatníku a nárazníku. Efekt vidíme okem, dehet a asfalt se rozpouští v táhlých hnědých až černých kapkách. Necháme působit 1 - 3 minuty a provedeme oplach vysokým tlakem vody. Následně doporučuji znovu vysušit povrch auta.
  9. Odstranění polétavé rzi a pryskyřice - v jednom kroku zvládneme obojí. Odstraňovač polétavé rzi, často nazývaný Iron Out, odstraňovač polétavé koroze nebo také odvoskovač, nastříkáme na lakované díly. Na znečištění ptačím trusem nebo od pryskyřice lokálně aplikujeme odstraňovač pryskyřice a ptačího trusu. Opět auto opláchneme. Následně nemusíme vysoušet, budeme se věnovat vosku.
  10. Nanesení vosku - směs horké vody a vosku dodá laku ochranu před běžným znečištěním z provozu a ulehčí i budoucí mytí, naneste na celé auto odspoda nahoru. Pokud není myčka vybavena tekutým voskem, nebo efekt není silný, můžeme při oplachu v kroku 9 použít skvělý sealant a rychlovosk SONAX Spray and Seal. Ten se aplikuje přímo do vody, kterou provádíme oplach. Ze vzdálenosti cca 40 cm sprejujeme ošetřovanou část a spláchneme vodou. 
  11. Leštění a závěrečný oplach - demineralizovaná voda nezanechává spoty (způsobené vodním kamenem a minerály běžně obsažené ve vodě), je obohacena o leštící příměs a dodá laku auta lesk a jiskru. Při rozjetí auta se přebytečná voda prouděním vzduchu z povrchu auta sama vyfouká. 

Kontaktní ruční mytí za použití vlastní chemie a příslušenství 

Kontaktní ruční mytí není o moc složitější než bezkontaktní mytí. Je trochu méně šetrné, protože dochází ke tření laku a dalších částí auta, ale rozhodně zaručuje nejlepší výsledek a solidní poměr cena/výkon. Auto je ve výsledku 100% čisté a připravené do provozu, zároveň je ochráněno před nejhorším znečištěním a drobným mechanickým poškozením.

Ne každý má dostatek finančních prostředků, aby si mohl dovolit ruční mytí ve specializovaném centru. Nejen proto jsou samoobslužné mycí boxy velmi populární. Navíc pocit z dobře vykonané práce a vědomí, že takhle skvěle jsem to zvládl umýt sám, se nedá hodnotit pouze finální cenou. O balíček autokosmetiky SONAX XTREME, který obsahoval vše potřebné k ručnímu mytí, jsme soutěžili během Mikuláše. Určitě si soutěž v budoucnu zopakujeme. Sledujte náš Facebook a blog. Veškeré vybavení a chemii samozřejmě koupíte u nás v eshopu.

vito-cc-mycka

Kontaktní ruční mytí pro 100% výsledek 

Aby bylo mytí opravdu efektivní, je většinou nutné sáhnout po příslušenství a přiložit ruku k dílu. Jak již bylo napsáno výše, pokud není auto perfektně chráněno PPF folií, keramickou nebo polymerovou ochranou, většinou bezkontaktní mytí nedosahuje očekávaných výsledků. Doporučuji připravit si:

Postup při kontaktním mytí včetně dekontaminace 

velmi podobný jako bezkontaktní ruční mytí s použitím chemie + pár tipů navíc pro vynikající výsledek

  1. Předmytí - Multistar SONAX, čištění disků zlepšíme použitím jemného kartáče na disky, k lepšímu odstranění hmyzu pomůže houbička na zbytky hmyzu
  2. Aktivní pěna - PROFILINE Active Foam
  3. Oplach
  4. Ruční mytí pH neutrálním autošamponem, aktivní pěnou nebo jinou alternativou např. RichFoam XTREME Shampoo. Pomocí mycí houby z mikrovlákna naneseme mycí směs na povrch auta. Pracujeme systematicky. Po každém umytém dílu bychom měli houbu vyprat v druhém kyblíku s vodou, abychom zamezili vracení se již odmyté špíny na povrch auta. 
  5. Oplach
  6. Sušení stěrkou
  7. Chemická dekontaminace - odstranění asfaltu a pryskyřice, oplach, vysušení pomocí stěrky, odstranění polétavé rzi a pryskyřice (viz bod 8. a 9. výše)
  8. Mechanická dekontaminace - pomocí modelíny a slabého roztoku Multistaru můžeme "clayovat" povrch auta, abychom sundali veškeré zbylé nečistoty. Lze použít i clay disk, který je vhodný pro strojové i ruční "clayování". Tento krok lze ve většině případů přeskočit, je určen pro profesionální mytí před aplikací vosku nebo jiné ochrany laku. 
  9. Oplach
  10. Vysušení ručníkem
  11. Disky dosušíme utěrkou na karoserie z mikrovlákna
  12. S pomocí rukavice na plasty ošetříme pneumatiky pěnou na pryž nebo gelem XTREME, který dodá pneumatikám skvělý mokrý vzhled
  13. Na disky aplikujeme konzervaci disků, která usnadní budoucí mytí a zároveň chrání povrch disků proti ulpívání nečistot.
  14. Na lakované části aplikujeme BSD - Brilliant Shine Detailer. Pomocí jedné utěrky naneseme a druhou suchou utěrkou rozleštíme.
  15. Čistič oken nebo XTREME na skla a utěrka z mikrovlákna na leštění oken jednoduše vyčistí a vyleští okna

 

Výsledek ručního mytí potěší

 

v-class-finale

Skvělá práce! Auto je krásně čisté a chráněné před nástrahami provozu. 

Video jak si umýt auto na bezkontaktní myčce

Podívejte se na video od kluků z Crystal Cruisers, v kterém ukazují, jak si perfektně umýt auto na myčce v Milovicích. Ve videu je prohozený program 1 a 2, aktuálně je 1. program předmytí a 2. je aktivní pěna. Video už na Youtube nasbíralo více jak 90000 zhlédnutí. Určitě se na něj podívejte.

 

Závěr

Pokud jste dočetli až sem, jsme velice rádi. Potěší nás, pokud budete článek sdílet na Facebooku nebo jinde s přáteli.