Registrujte se v eshopu a získejte 2% slevu z celé objednávky.  Objednejte 6 kusů stejného zboží a získejte navíc množstevní slevu 8%. Odečítá se automaticky v košíku (pouze po přihlášení).

Jak čistit disky a pneumatiky?

Detailní mytí disků, odstranění lepidla a asfaltu, čištění pneumatik, konzervace impregnace a lesk na pneumatiky, konzervace disků a ochrana proti znečištění

"Kola dělaj auto..."

... všichni milovníci aut vědí, že každé auto vypadá skvěle, když má pěkné obutí. O to lépe auto vypadá, když jsou disky a pneumatiky čisté. Jak se postarat o pneumatiky a hliníkové nebo ocelové disky si popíšeme v dnešním blogu. Připravili jsme i video, které najdete v úvodu článku a na youtube kanálu Original SONAX. V závěru článku najdete EXTRA TIP a bonusové video, jak se starat o disky, aby se nešpinily a zůstaly déle čisté.

 

Video na téma jak umýt disky, čistit pneumatiky a starat se o kola na autě

Co budeme na údržbu disků a pneumatik potřebovat?

Detailní čištění kol a následná péče není otázka na pět minut. Čištění disků a pneumatik od zapečeného brzdového prachu, kapiček asfaltu, zbylého lepidla po závažích a jiných nečistot z provozu, obvykle zabere 45 minut až 1 hodinu (kompletní sada). Povíme si, jak odstranit z gumy nápisy olejovou fixou. Předpokládám, že kola nejsou nasazená na autě. Článek se věnuje přípravě disků na sezónu ještě před samotným přezutím, případně mytím po sezóně. 

Příslušenství:

  • vysokotlaký čistič (nebo alespoň hadici se studenou vodou)
  • mycí kartáč na disky SONAX (výroba a prodej končí, doprodáváme poslední kusy)
  • utěrky z mikrovlákna na karoserie 
  • jemná plastová drátěnka (ve videu je použitá drátěnka, která byla odstřihnutá z kartáče na kola k2, kartáč vydržel mytí přesně jednoho kola z BMW 4. Kartáč jsem rozebral na díly a používám jednotlivé části než se rozpadnou úplně.)
  • plastová špachtle (hobby market)
  • smetáček SONAX (ve videu je použitý kartáč K2 z eshopu parfemydoauta.cz)
  • vědro

Chemie:

Čistič disků SONAX

v nabídce našeho eshopu naleznete několik čističů disků. V závislosti na tom, kolik plánujete čistit disků, zvolte velikost balení. Balení 500 ml vydrží na jednu sadu disků a mytí z vnější i vnitřní strany. Pro profesionály nabízíme PROFILINE čistič bez kyseliny a agresivnější variantu s kyselinou.

 

Odstraňovač asfaltu

SONAX odstraňovač asfaltu slouží k odstranění zapečených kapiček asfaltu, zbytků lepidla po závažích. Mimo práci na discích ho využijete i při odstraňování samolepek z různých povrchů nebo odlepování dálničních známek z čelního skla.  Odstraňovač asfaltu je třeba nechat působit alespoň 3 minuty. Pro snazší odstranění zbytků závaží použijte umělou špachtli. Nepoškrábete disky a velmi si zjednodušíte práci.

 

Univerzální čistič MULTISTAR SONAX

po odstranění zbytků asfaltu je potřeba kola pořádně umýt. Disky jsou po použití odstraňovače asfaltu mastné. Univerzální čistič MULTISTAR SONAX je lehce zásaditý. Dobře si poradí s mastnotou, tuhými mazivy, zbytky oleje a prachu, ale i s dalšími nečistotami z běžného silničního znečištění. Je tak ideálním pomocníkem při mytí disků a pneumatik. Univerzální čistič při mytí využijete i na další práci. Ředí se od 1:5 do 1:50 dle míry znečištění a očekávaného efektu.

 

627600-sonax-multistar-10l

 

Odstranění odolných nečistot z gumy

v pneuservisech obvykle při přezouvání označují jednotlivé pneumatiky podle umístění na autě. K psaní na pneumatiku se používá křída nebo olejová fixa. Křída se snadno omyje, ale bílá olejová fixa je pro běžné čističe obtížně odstranitelná. SONAX GummiPfleger neboli čistič gumy a pryže si s nápisy snadno poradí. Pneumatiky a pryž očistí i od dalších odolných nečistot. Pneumatikám vrací přírodní černý vzhled a chrání je proti zpuchření. Čistič pryže využijete mimo jiné i na gumová těsnění, která  získají původní pružnost nebo na tvrdou gumu vnějších rámů oken auta. GummiPfleger máme k dispozici ve  spreji 300 ml a v profi balení - kanystr 5 l. Roztok je vhodný do rozprašovače nebo tlakové nádoby.

 

 

Lesk na pneumatiky

Klasická pryž bez lesku působí fádně. Moderní cool vzhled získají pneumatiky po aplikaci lesku na pneumatiky. SONAX nabízí lesk ve spreji, gelu, pěně i v profi balení 5 l, které je vhodné do rozprašovače nebo tlakové nádoby. Po aplikaci vypadá pneumatika mokrá jako nová. Lesk má i hydrofobní účinky a omezuje ulpívání nečistot na pneumatikách. Lesk na pneumatiky bezchybně aplikujeme pomocí SONAX rukavice z mikrovlákna na čištění plastů nebo pomocí jednorázových univerzálních utěrek k leštění.

 

Extra Tip na závěr: Konzervace disků

Konzervace disků chrání disky před nečistotami, kterých se jinak musíme složitě, zdlouhavě a hlavně draze zbavovat. Pokud na umytá kola naneseme konzervaci disků stříbrné řady ORIGINAL, ušetříme si čas, práci i peníze za čistič.

20.2.2021 jsme natočili krátké video, kdy jsme na zimní disky Mercedesu aplikovali přípravek na konzervaci disků. Na videu z 11.4.2021 si níže ukážeme, jak nám konzervace reálně usnadňuje mytí disků. Kola myjeme pouze vodou a všechna špína krásně mizí.

 

Závěr

Pokud jste dočetli až sem, budeme moc rádi za sdílení a like na facebooku, sledování na instagramu nebo za odběr youtube kanálu!