Registrujte se v eshopu a získejte 2% slevu z celé objednávky.  Objednejte 6 kusů stejného zboží a získejte navíc množstevní slevu 8%. Odečítá se automaticky v košíku (pouze po přihlášení).

Jak na chemickou dekontaminaci laku auta?

Chemická dekontaminace laku auta a systém SONAX

Běžné mytí nestačí na odstranění hloubkového a odolného znečištění, které se do laku zachytává během každodenního provozu. Kontaminanty se do laku zachytávají i při parkování na ulici. Pokud vaše auto nestojí jen v garáži, přečtěte si, k jakému znečištění dochází a jak auto dekontaminovat. Připravili jsme pro vás i krátké video, které se chemickou dekontaminací do detailu zabývá. 

Odkazy na jednotlivé produkty najdete přehledně seřazené níže.

Video o chemické dekontaminaci laku pomocí autokosmetiky SONAX

Největší a nejběžnější hrozby pro lak automobilu

  1. ptačí trus - nejagresivnější forma běžných znečištění. Ptačí trus je schopný "rozežrat" keramickou ochranu, vosk, nebo dokonce degradovat samotný lak. Odstraňte ptačí exkrementy nejrychleji, jak můžete.
  2. pryskyřice / smůla / smola (míza stromů) - pokud parkujete pod stromy, mimo trusu od ptáků, může na auto kápnout smůla z polámaných větví.
  3. zbytky hmyzu (mouchy, komáři) - běžné znečištění v teplejších období, kdy se nad silnicí drží hejna mušek a komárů. Pokud na laku zůstane hmyz dlouho, můžou v laku zůstat fleky, které někdy odolají i clayování (ruční mechanické dekontaminaci) a musí se odleštit strojově.
  4. brzdový prach - při brždění se uvolňují nepatrné částice brzdových destiček a kotoučů, které se zachytávají do laku. Po čase reznou a jsou vidět jako nepatrné hnědé tečky. Na světlých lacích je polétavá rez dobře vidět. V tmavých lacích není vzdušná koroze tak výrazná, ale rozhodně nepodceňujte proces dekontaminace. Pokud se chystáte lak leštit nebo konzervovat, rozhodně odstraňte vzdušnou rez.
  5. asfalt - zbytky asfaltu se na lak dostávají převážně od kol při vyšších teplotách. Ať už jsou to velké fleky nebo drobné kapičky, rozhodně je na každém autě najdete.
  6. průmyslový prach, popel a další nečistoty z ovzduší - lak auta trpí i běžným znečištěním z ovzduší. Proto na dekontaminované auto dáváme vosk, keramické povlaky nebo polymerovou ochranu.

Kdy je potřeba chemická dekontaminace laku?

Je zřejmé, že běžné znečištění, které jsme si popsali výše, laku neprospívá. Hmyz, asfalt, ptačí trus i pryskyřice jsou znečištění, která jsou snadno viditelná a proto i jednoduše odstranitelná. Polétavá rez je vidět hlavně na světlých lacích, je přítomná i na tmavých lacích. Přítomnost polétavé rzi poznáme podle hnědých teček v laku auta. Pokud barva laku brání rozpoznání, jednoduše aplikujeme odstraňovač např. na dveře. Pokud se na zemi pod dveřmi objeví fialová skvrna, potvrzuje nám přítomnost rzi v laku.

poletava-rez-tmavy-lak

Jednou za půl roku doporučujeme laky, které nejsou chráněny profesionální keramickou ochranou nebo PPF folií, ošetřit odstraňovačem polétavé koroze. Pokud plánujeme aplikaci ochrany laku, ať už je to přírodní vosk, syntetický vosk, hobby keramika, polymerová ochrana nebo poloprofesionální / profesionální keramická ochrana laku, je nezbytné polétavou rez odstranit. Následná aplikace ochrany laku bude daleko účinnější a trvanlivější. Pokud jsou na laku zbytky vosku nebo keramické ochrany případně polymeru, doporučujeme použít agresivnější odstraňovač s kyselinou, tzv. odvoskovač.

Hnědé tečky nejsou vždy polétavá rez, aneb jak odstranit asfalt?

Pokud po odstranění polétavé rzi, zůstávají na laku hnědé / černé tečky, s největší pravděpodobností jde o asfalt. Odstranění asfaltu je snadné za použití odstraňovače asfaltu. Na videu je vidět, jak se asfalt po několika minutách začíná rozpouštět. Asfalt smyjeme houbou, pak provedeme oplach vodou a vozidlo ještě jednou ručně nebo mycím práškem umyjeme. 

 

Na odstranění zbytků asfaltu je dobrá houba s dvojím povrchem. Asfalt z podběhů dostanete hrubou stranou. Z lakovaných hladkých povrchů asfalt omyjete hladkou molitanovou částí. Houbu pořádně vyperte v teplé vodě s šamponem nebo Multistarem, abyste ji mohli v klidu dál používat. Asfalt, zbytky lepidel a jiné nečistoty, které odstraňovač asfaltu rozpouští, se viditelně zachytávají do houby, viz obrázek níže. Když jsme provedli základní dekontaminaci, můžeme se pustit do odmaštění.

 

houba-po-cisteni-asfaltu

 

Jak a kdy odmastit a připravit lak na aplikaci vosku nebo keramické ochrany?

Aby se na lak vosk a keramické coatingy lépe uchytily, je zásadní po dekontaminaci lak odmastit. Na odmaštění používáme účinný prostředek pro kontrolu laku, který je vhodný i na odstranění zbytků brusných past, které se používají při leštění laku. SONAX PROFILINE Paint Prepare se aplikuje přímo na lak. Po aplikaci utěrkou z mikrovlákna na karoserie čistič setřeme a lak je okamžitě připravený na např. navoskování. 

Mechanická dekontaminace laku

Clayování neboli ruční odstranění nečistot z laku je vhodné, pokud auto nikdy nebylo clayováno a nebylo poté chráněno proti znečištění. Občas se stane že chemická dekontaminace není 100%, a proto se lak dočišťuje modelínou / clayem. Clayování není složité, ale je potřeba dělat správně a pečlivě. V systému SONAX používáme clay neboli modelínu a výbornou alternativu clay disk. Ten je vhodný jak na ruční clayování tak na strojové čištění laku excentrickou leštičkou. Clayování se budeme věnovat v samostatném článku.

Přípravky SONAX na dekontaminaci laku

Odstraňovač ptačího trusu a pryskyřice 400 ml

Odstraňovač vzdušné koroze bez kyseliny 500 ml / 5 l

Odstraňovač zbytků hmyzu balení 500 ml / 5 l

Odstraňovač vzdušné koroze s kyselinou 10 l

Odstraňovač asfaltu 500 ml / 5 l

Univerzální čistič Multistar 10 l / 25 l

Odmašťovač PAINT PREPARE - prostředek pro kontrolu laku

Waterspot remover - odstraňovač vodního kamene

Odstraňovač samolepek

Méně využívané produkty SONAX k dekontaminaci

Specifické znečištění laku jsou waterspoty a vodní kámen. Usazené minerály na laku vytvářejí fleky, tzv. spoty. Ty odstraní přípravek k odstranění vodního kamene a waterspotů. Odstraňovač vodního kamene je připraven k použití bez dalšího ředění.

Dalším méně častým kontaminantem je lepidlo nebo rovnou celé samolepky. I otravné lepidlo po dálniční známce nám pomůže odstranit odstraňovač samolepek. Samozřejmě při chemické dekontaminaci se zaměřujeme na exteriér, kde nám odstraňovač samolepek pomůže odstranit samolepky nebo zbytky samolepek z různých tuningových srazů, motorsportových akcí nebo nechtěnou reklamu a výzdobu. Pokud je samolepka na autě dlouho, může být lak vyšisovaný a po odstranění samolepky může být patrný barevný rozdíl.

 

Fotogalerie SONAX Dekontaminace

Děkujeme za přečtení článku i zhlédnutí videa. Budeme velmi rádi, pokud budete sdílet článek nebo video mezi přáteli na facebooku, instragramu nebo jinde na sociálních sítích.