Registrujte se v eshopu a získejte 2% slevu z celé objednávky.  Objednejte 6 kusů stejného zboží a získejte navíc množstevní slevu 8%. Odečítá se automaticky v košíku (pouze po přihlášení).

Jak na mytí, čištění a správnou údržbu jízdního kola a elektrokola?

Jak pečovat o kolo s řadou BIKE

Čistota kola a především čistota jednotlivých komponentů výrazně ovlivní funkčnost i životnost. Mytí kola není věda, ale je potřeba použít správné pomůcky a prostředky, které tento proces velmi usnadní. Zároveň doporučujeme se vyhnout několika častým chybám. Více informací se dozvíte níže.

Jaké příslušenství budete potřebovat k mytí kola?

Příslušenství na mytí kola je velmi podobné jako při mytí auta:

  • mycí rukavice - šikovná pomůcka, která umožňuje mytí i pro klasickou houbu obtížně dostupných míst, mycí rukavice je perfektní na mytí rámu kola, ráfků, pneumatik i jednotlivých součástí klasického i elektrického jízdního kola
  • jednorázové utěrky - usnadní mazání a aplikaci oleje
  • utěrka na vysoušení - jednoduše vysušíte celý rám umytého kola
  • utěrky z mikrovlákna - pro detailní údržbu a voskování
  • jemný kartáč - překvapivě dobrý pomocník, původně určený na textil a čalounění, se hodí na čištění nečistot ze šlapek, řetězu, dezénu pneumatiky atp.

Mytí kola

Na suché kolo nastříkejte čistič kola  SONAX BIKE (Cleaner). Nechte čistič působit 5 až 10 minut. Nenechte zaschnout! Pracujte ve stínu a ve větraném prostoru. Odolné nečistoty odstraňte mycí rukavicí nebo kartáčem. Omyjte kolo tekoucí vodou. Čistič SONAX BIKE Cleaner je obzvláště šetrný k materiálům a lze jej proto použít na všechny povrchy kola. Čistič je biologicky odbouratelný, v malém množství neponičí trávník ani zámkovou dlažbu.  

Tip jak pracovat s vodou 

Na kolo nestříkejte vodu zblízka pod velkým tlakem (např. wapkou) a do míst kam voda nepatří (hlavové a středové složení, náboje kol atd.). Vysoký tlak vtlačí vodu do utěsněných ložisek a jiných mezer. Pokud myjete i řetěz je třeba po mytí  obnovit mazání.

Čištění a mazání řetězu

Sprej na řetězy SONAX BIKE je vhodný jak k čištění, tak k mazání řetězu. U elektro kola použijte sprej na řetezy E-BIKE. Chcete-li řetěz vyčistit, nastříkejte BIKE Sprej na řetěz. Za řetězem přidržujte na vnitřní straně hadřík, aby se lubrikant nedostal na pneumatiky, brzdový kotouč či třmeny. Řetěz několikrát protočte, lépe se promaže. Olej můžete nastříkat i na ozubená kola. 

  

Tip jak pracovat s olejem:

Ochraňte brzdový kotouč a třmeny proti náhodnému postříkání olejem. Například je zakryjte jednorázovou utěrkou. Veškerý přebytečný olej otřete. Příliš mnoho oleje není žádoucí. Dochází tak k zachytávání přebytečných nečistot, to může vést k zvýšenému opotřebení. 

Tip pro extrémní výkon:

Pokud řetěz neúměrně zatěžujete, doporučujeme jej promazat speciálním silikonovým olejem ULTRA.

Mazání řadících páček, páček brzd, lanek a bowdenů, odpružených vidlic

K mazání pohyblivých součástí, jako jsou např. řadicí páky, brzdové páky, odpružené vidlice, brzdová táhla, bowdeny atd., slouží SONAX BIKE Special Oil. Olej opatrně aplikujte na příslušné oblasti, přebytky otřete. Olej je vhodný i pro elektrokola.

 

Dlouhotrvající ochrana na závěr

Pro dlouhotrvající ochranu plastových a kovových částí a dokonce i samotného řetězu používáme sprejový vosk SONAX BIKE WAX. Vyčištěné a udržované kola chrání před povětrnostními vlivy a nečistotami z provozu. Zároveň vosk usnadní budoucí mytí a následnou údržbu.

Jak aplikovat vosk na kolo

Sprejový vosk nastříkejte na utěrku z mikrovlákna a rozetřete po povrchu kola. Vosk neaplikujte na pneumatiky a brzdový systém. Přebytečný vosk odstraňte nebo pořádně rozetřete do velmi tenké vrstvy. Vosk odpuzuje vodu a zajišťuje tzv. beading efekt (korálkování / hydrofobní ochranu). Voda sama mizí a v podobě korálků padá z kola pryč. 

Další tipy z autokosmetiky pro netušenou péči o jízdní kolo 

 

Pokud jste dočetli až sem, tak Vás článek zaujal. To nás těší. Budeme rádi, když ho budete sdílet s přáteli na Vašich sociálních sítích.