Registrujte se v eshopu a získejte 2% slevu z celé objednávky.  Objednejte 6 kusů stejného zboží a získejte navíc množstevní slevu 8%. Odečítá se automaticky v košíku (pouze po přihlášení).

Jak připravit auto na zimu

Zima

XTREME Směs do ostřikovačeZima je z ročních období pro řidiče nejnebezpečnější. Většina českých řidičů ví, jak auto na zimu vybavit. Ale pro jistotu si základy shrneme:

  1. Zimní obutí - dobré zimní pneumatiky jsou základ, jak se udržet na silnici bez nehody. 
  2. Zimní směs do chladiče - udrží systém chlazení motoru v běhu i přes velký mráz. Motory nejsou chlazeny jen vzduchem a potřebují aktivní chlazení kapalinou.
  3. Zimní směs do ostřikovače - dobrý výhled je pro bezpečnou jízdu zásadní. V zimním provozu na čelním skle ulpívá mnohem víc nečistot (sůl, prach, bláto), které snižují viditelnost. Kvalitní a účinný přípravek v ostřikovači může několikanásobně zvýšit jízdní komfort. Pokud hledáte vítěze testů zimních směsí do ostřikovače, najdete SONAX XTREME Zimní směs 5 L kanystr na našem eshopu.
  4. 4x4 - Spousta řidičů volí vozy s pohonem všech kol, aby je sníh nezaskočil.
  5. Kvalitní autobaterie - mráz baterii neprospívá, pokud jezdíte jen krátké trasy, má baterie větší energetický výdej než příjem, nekvalitní nebo málo nabitá baterie může být příčinou neúspěšného startu motoru
  6. Zimní výbava - sněhové řetězy, skládací lopata, případně pytel s pískem jsou častou doplňkovou výbavou, která je k vidění u řidičů vozů poháněných zadní nápravou. Písek nebo antuka nejsou jen výborným posypovým materiálem, ale "zadokolkaři" ocení i větší zátěž na zadní nápravy.
  7. škrabka na skla - klasika často nahrazovaná různými variantami od členských bodíkových karet, přes karty platební, až po obaly od CD nebo jiné "vychytávky"
  8. Koště nebo smetáček - sníh je nepřítel výhledu. Smetáčkem nebo koštětem omeťte celé auto. Je neuvěřitelné kolik řidičů neomete celé auto (zdroj obrázku).

Graf - jak kdo odmeta snih z auta

Přebytečný sníh a rizika v provozu

Sníh na autě může mít i výhody. Pokud cestujete po Kanadě a ztratíte se v lese, dojde vám benzín nebo nafta, doporučuje se celé auto zahrabat do sněhu. Sníh je pak izolantem, který odděluje auto od mrazu a vy máte v autě provizorní iglú. V našich končinách se doporučuje před jízdou sníh z auta omést. Velká vrstva sněhu z auta během provozu samozřejmě odpadne, někdy odpadne na zem, jindy vyletí třeba na jiného řidiče za vámi. Když zrovna nejedete rychle po dálnici, můžete potěšit chodce pořádnou sněhovou bouří vytvořenou ze sněhu na střeše a kapotě auta. Ometání sněhu není vhodné jen pro lepší výhled, ale mělo by být chápáno jako určitá slušnost. 

Sníh na střeše auta může být i nečekaným rizikem. Při brzdění se vrstva sněhu sklouzne na čelní sklo. Pokud nenabouráte už z leknutí, je pravděpodobné, že stěrače si se sněhem okamžitě neporadí a vy ztratíte výhled z vozu. To může mít fatální následky.

Bezpečná vzdálenost nejen kvůli prodloužené brzdné dráze

Často se na silnicích setkáváme s kamiony a velkými dodávkami. Sníh na skříních a plachtách přimrzá a během jízdy se pak uvolňují velké kusy ledu. Pokud trefíte letící kus ledu, můžete si nenávratně poškodit lak nebo okno vašeho auta. Leknutí není výjimkou ani v tomto případě. I proto je v zimě důležité dodržovat bezpečnou vzdálenost, která by měla být větší než v teplejších ročních obdobích.

Brzdná dráha a stav silnice

Pokud jedete v ideálních podmínkách a s kvalitními pneumatikami, které jsou navíc vhodné pro dané období, brzdná dráha se mění podle stavu vozovky. Z údajů na stránkách PČR vyplývá:

 
 Rychlost vozu    Reakční dráha  Brzdná dráha   Dráha zastavení
 suchá silnice      
50 km/h 14 m 14 m 28 m
90 km/h   25 m 45 m  70 m
130 km/h   36 m 93 m  129 m
 mokrá silnice       
50 km/h  14 m  19 m  33 m
90 km/h    25 m 63 m 88 m
130 km/h  36 m  130 m  166 m
 náledí       
50 km/h  14 m  64 m  78 m
90 km/h  25 m  208 m  233 m
130 km/h  36 m  435 m 

471 m

 

Nepodceňujte stav silnice, povětrnostní podmínky a venkovní teplotu!

Špatně stírající stěrače

 

331241-rozmrazovac-skla-rozprasovac-500mlStěrače nejsou na škrábání, ale na stírání!

Pokud vás nebaví škrábat led z oken škrabkou, nebo stěrku nemáte, máte několik možností. 

  1. nastartuje auto a nechte okna odmrazit topením
  2. kupte si auto, co má vyhřívané čelní sklo, stáhněte okénka a na nic nečekejte
  3. postavte si přístřešek nebo garáž a neparkujte venku
  4. použijte SONAX Rozmrazovač skel

Stěrače použijte až na setření rozpuštěného ledu a sněhu. S kvalitní směsí do ostřikovače se podaří čelní okno udržet čisté i během jízdy. Pokud stíráte led a lehkou námrazu, poškozujete si gumičky stěračů. Pokud vám stěrače přes noc přimrznou k čelnímu sklu, nezkoušejte je odtrhnout. Při pokusu o manuální odtržení může dojít k utržení gumiček od samotného listu stěrače. Při pokusu o odtržení motorkem (zapnutí stěračů) může dojít k poruše motorku. Obojí je velice nepříjemný a nechtěný výsledek. Nechte okno prohřát nebo pár vteřin počkejte, než odmrazovač zapůsobí. 

Kvalitní směs do ostřikovačů a zámrzné teploty

Jak už bylo napsáno na začátku, kvalitní směs do ostřikovačů je SONAX XTREME. Kvalitní směs je klíčem k úspěchu, ale úspěch není zaručen, pokud nedodržíte poměr vody a nemrznoucí složky. V Čechách jsou obvyklé zimní teploty kolem 5°C, Průměrná teplota v lednu se pohybuje od −5 °C do −1 °C (Zdroj.wikipedia). Během noci a nad ránem z pravidla klesají teploty pod 0. Lidé žijící na horách a vesnicích jsou zvyklí na teploty nižší a většinou zimu nepodcení. Obyvatel města je zhýčkaný a stává se, že směs do ostřikovače ošidí, resp. příliš naředí vodou. Když pak vyjede mimo město, v lepším případě směs namrzá až na okně. V horším případě zamrzne tryska ostřikovače. Nervozní řidič zběsile mačká páčku ostřikovače a motorek/čerpadlo ostřikovače spálí. Investujte pár korun navíc za kvalitní směs a ušetřete spousty peněz za zbytečné opravy. Opravy jsou nákladné a časově náročné.

 

Jak kdo škrábe skla v zimě

 

 Jak v zimě zamezit mlžení oken?

Jak vyčistit zamlžené čelní sklo zevnitř

 

355241-SONAX-sprej-proti-zamlzovani-oken-cisticNa internetu najdete spousty videí, článků a důvodů proč a jak se okna v autě zamlžují. Voda se do auta dostává ze sněhu, deště, na botách, na oblečení, z dechu, z těla, ze vzdušné vlhkosti atd. atd.. Nejzajímavější pasáže jsou "babské rady", jak zamezit zamlžování oken. Některé rady překvapivě dobře fungují:

  1. ošetřete okno rozkrojenou bramborou
  2. použijte na okna zubní pastu
  3. aplikujte na okno holící gel nebo pěnu

Sám Chris Fix uvádí, že aplikace gelu na holení je trochu pracnější. Ve svém videu o zamlžování oken, a jak rosení oken zabránit, pro jistotu aplikaci nepředvádí... Při dnešní ceně gelu na holení 249 Kč se raději zaměříme na brambory. Nebo se podíváme na jednodušší a účinnější řešení. SONAX vyrábí speciální čistič, který obsahuje složku proti zamlžování. Jednoduše okno vyčistíte utěrkou z mikrovlákna nebo speciální utěrkou na skla a interiér. Okno se nebude mlžit ani rosit.  Podívejte se na video, jak je to jednoduché. 

 

 

 

  

 

Vzdušná vlhkost a další zimní nepříjemnosti

499100-osetreni-pryze-a-gumovych-tesneni-lujVzdušná vlhkost nepřináší pouze problém se zamlžováním oken. Do auta ji obvykle nanosíme na botách nebo na zasněženém oblečení. Vzdušná vlhkost ulpívá na gumových těsněních. V noci, když nejvíc mrzne, se změní na led. Ráno pak dveře nejdou otevřít, protože rám přimrzne ke gumovému těsnění a drží jako přibitý. Obvykle následuje obcházení vozu a zkoušení, jestli některé jiné dveře půjdou otevřít. Pokud si chcete podobné starosti ušetřit, nebaví vás stres po ránu nebo nepotřebujete adrenalin v podobě přelézání sedaček, případně nenastupujete rádi do auta pátými dveřmi, ošetřete gumová těsnění jednoduše a rychle lojem. Lůj odpuzuje vodu a vlhkost a zabraňuje přimrzání. 

 

 

331541-rozmrazovac-zamku-50mlKdo zná zamrzlá gumová těsnění dveří, zná i zamrzlý zámek

Problém starších aut, která nemají centrální zamykání, může být v zimě večerní deštík. V pozdějších hodinách se s klesající teplotou mění vrstva vody na povrchu auta v led. Pod silnou krustou zůstane i uvězněný zámek. Led se podaří narušit výše zmíněným rozmrazovačem oken. Voda se obvykle dostane i do samotného zámku a na to už rozmrazovač oken nestačí. I na majitele starších vozů SONAX nezapomíná. Na rozmrazení zámku poslouží účinný rozmrazovač.

 

Pár tipů na závěr

  • Jako prevenci proti přimrzání těsnění se doporučuje auto po zaparkování nechat chvilku vyvětrat. Jednoduchý trik zabrání vzdušné vlhkosti, aby kondenzovala v autě.
  • Nelijte na skla teplou a už vůbec ne horkou vodu! Hrozí, že sklo praskne. Horká voda neudělá v mrazu dobře ani jiným částem auta
  • Do auta si na zimu dejte gumové koberce. Nesají vodu a nepustí ji do čalounění podlahy. Nenechávejte na kobercích sníh ani vodu. Žádoucím způsobem tak snížíte vlhkost ve voze.
  • Ikona vnější cirkulace vzduchuRelativně rychlého odmlžení oken se dá dosáhnout pomocí klimatizace. Správné nastavení klimatizace je klíčové. Kompresor klimatizace musí být zapnutý (obvykle ikona vločky případně "AC" svítí zeleně). Oběh vzduchu musí být zapnutý na venkovní cirkulaci. Výdechy ventilace by měly být nasměrovány na okna. Je vhodné do auta pustit i čerstvý vzduch z venku. Stačí trochu otevřít okna.
  • Pravidelně měňte kabinový filtr
  • pořiďte si kvalitní škrabku a teleskopický smetáček

 

Houbička na skla s dvojím povrchem a efektemPoslední záchrana proti zamlženým oknům a efektivní způsob, jak vyčistit čelní sklo zevnitř

Pokud nemáte k dispozici čistič oken, klimatizace nefunguje, jak by měla, a otevřená okna zamlžení neodstraní, je čas použít levnou pracovní sílu. Efekt není dokonalý, ale poměr cena výkon je úžasný. Na okna použijte houbičku s dvojím povrchem. Světlý povrch čistí a odstraňuje vlhkost, modrý povrch zabraňuje dalšímu zamlžování a rosení.

Pokud jste dočetli až sem, tak Vás článek "jak připravit auto na zimu" zaujal. To nás těší. Budeme rádi, když ho budete sdílet s přáteli na Vašich sociálních sítích. Určitě ocení rady, jak vyčistit čelní sklo a okna zevnitř, jak zabránit mlžení a rosení oken, jak správně v zimě nastavit klimatizaci, jak odmrazit auto a ochránit stěrače, jak vybrat a používat kvalitní zimní směs do ostřikovačů. Děkujeme.