Registrujte se v eshopu a získejte 2% slevu z celé objednávky.  Objednejte 6 kusů stejného zboží a získejte navíc množstevní slevu 8%. Odečítá se automaticky v košíku (pouze po přihlášení).

Návod jak vyčistit interiér auta - Systém SONAX

Systém SONAX v blogu Original SONAX

V minulých dílech jsme se podívali na systém SONAX a čištění exteriéru auta. V článku jste se mohli dočíst i o základním vybavení dílny a všeobecné informace o jednotlivých řadách a produktech SONAX autokosmetiky, které lze pro mytí vozu použít. V dalším dílu jsme se podívali na ruční mytí auta v samoobslužných boxech. Vyrazili jsme do Milovic za Crystal Cruisers a společně s Danem a Jonášem jsme se podívali na to, jak si správně a dobře umýt auto na samoobslužné myčce. V dnešním článku se zaměříme na použití systému SONAX při mytí a čištění interiéru automobilu.

Na úvod chci zdůraznit, že veškeré odkazy na weby mimo originalsonax.cz jsou prezentovány z přesvědčení, že se jedná o kvalitní weby, články, videa nebo produkty. Žádný propagovaný web si za propagaci nezaplatil a jako autorovi článku mi neplynou žádné finanční ani materiální výhody. 

Čštění interiéru systém SONAX

Filozofické okénko

Čištění auta není věda ale těžká práce. Systém SONAX pomáhá zjednodušit jednotlivé úkony a šetří čas. Čas je cenná a bohužel velice často opomíjená komodita. Času máme všichni stejně. Nikdo čas "neutrácí" stejně. Pokud čas věnujeme práci, je potřeba hodnotu času přepočítávat na peníze. Ušetřený čas nám umožní vydělat víc peněz nebo si za vydělané peníze můžeme koupit čas někoho jiného. Téměř všechno zboží nebo služby by se dalo přepočítat na hodnotu času. O ekonomické otázce, nacenění služeb a počítání nákladů budeme psát někdy příště. Pokud Vás zajímá, jak je detailing a ruční mytí auta finančně náročné, jak se postavit k cenotvorbě a na co rozhodně nezapomenout při vytváření ceníku, rozhodně mrkněte na video od Jirky z UMYEM. Video najdete i na konci článku.

Základní vybavení dílny a velikost pracovního prostoru

Stejně jako u dílny na mytí exteriéru auta je minimální doporučená velikost 7x4 metry. Ideální prostor by měl být 9x5 metrů, aby bylo možné vůz pohodlně obejít a případně i objet s vozíkem s nářadím nebo vysavačem/tepovačem. Základní vybavení dílny jsme popsali v článku. Doplnil bych ještě Tornado, které zjednoduší mnoho úkonů. 

Řuční mytí interiéru krok za krokem se systémem SONAX 

  1. příprava
  2. hrubé čištění
  3. stropnice
  4. přístrojová deska a volant
  5. sedačky, koberce a čalounění
  6. kůže
  7. dveře a čalounění dveří
  8. detailing plastů
  9. okna a zrcátka
  10. provonění interiéru a čištění ventilace klimatizace
  11. bonusové video UMYEM

Doba úklidu

  • běžný úklid auta trvá 1 - 2 hodiny
  • důkladný úklid auta trvá 2 - 6 hodin včetně tepování sedaček nebo čištění kůže
  • detailingové čištění zabere 6+ hodin

1. Příprava

než se pustíte do čištění, připravte si pracovní prostor kolem auta. Z auta vyndejte všechny věci, abyste se při práci nezdržovali jejich přesouváním. Chystáte-li se na důkladné čištění, nezapomeňte na prostor pro rezervu. Jestli patříte mezi detailery, kteří vyndávají i sedadla, připravte si i nářadí a vymezte prostor kam sedadla položíte. Pokud jsou sedadla vybaveny vyhříváním nebo elektrickým ovládáním, odpojte akumulátor.

2. Hrubé nečistoty

Textilní a gumové koberce vyndejte z auta. Umyjte je samostatně. Koberce se dají čistit tepovačem i vysokotlakým čističem a samozřejmě ručně. Gumové koberce ošetříme přípravkem na čištění a konzervaci gumy Gummipfleger. Gummiplfeger na gumových kobercích hodně klouže. Je vhodné po aplikaci čističe ještě koberce jednou umýt šamponem nebo slabým roztokem Multistaru.

nastrik-interier-cistickartacovani

 

627600-sonax-multistar-10lSONAX Multistar univerzální čistič

Pedály, kolejnice sedaček, okopané plasty dveří a jiné exponované části interiéru ošetříme univerzálním čističem MultiStar. Na běžnou špínu ředím 1:25, na hodně znečištěné (bahno, guma z podrážek atp) 1:10. MultiStar aplikujeme rozprašovačem, tornádem nebo z tlakové nádoby. Samozřejmě je možné rozmíchat MultiStar s vodou i v kbelíku. Na aplikaci použít utěrku z mikrovlákna. Na zmíněné šrámy od bot pak univerzální houbu. Práce je pomalejší, ale účinnost čističe se nesnižuje. Pravidelně perte utěrku v čisté vodě. Používejte dvě vědra i při čištění interiéru. Princip je stejný jako u mytí exteriéru auta. Pokud utěrku vyperete v jiném kbelíku, než v kterém máte směs se saponátem, zamezíte vracení se špíny zpět na čištěný povrch. 

 

Tornádo a vysavač

tornadovysavaniNa pedály a kolejnice sedaček je ideální proud vzduchu s vodou z tornáda. Velmi účinně odstraní hrubou špínu a v podstatě udělá veškerou potřebnou práci za nás. Tornádo se vzduchem (bez vody) použijeme na schránky, kapsy, odkládací prostory, výdechy klimatizace a těžko přístupná místa. Vysavač výborně doplňuje tornádo, vyfoukané nečistoty okamžitě vysávejte. Postupujeme systematicky. Osobně mi vyhovuje postup odzadu dopředu. Tornádem spolehlivě vyfoukáte i prostor pod sedačkami, vysavačem pak na druhé straně před sedačkou pochytáte všechny nečistoty. 

Když není k dispozici tornádo, lze použít i úzkou špičku na hadici z kompresoru. Výsávání drobných nečistot např. jemného písku je pak o mnoho snazší než vysávání pouze trubicí vysavače.

Tornádo nebo vzduch z kompresoru lehce odstraní i nečistoty v gumovém těsnění. Prsty roztáhněte těsnění a vyfoukejte nečistoty v drážce.

 

 

Kartáč na psí chlupyPsí a zvířecí chlupy, jehličí a kousky stébel

Zvířecí chlupy, jehličí a uschlá tráva se velmi snadno zaplete do textilních vláken a vysavač ani tornádo si s takovým znečištěním poradí velice těžko. Šikovným pomocníkem je kartáč na zvířecí chlupy.

Jemné pogumované vlasy kartáče zachytávají nečistoty. Kartáčujte chlupy proti směru jejich zapíchnutí do materiálu a vysajte vysavačem, nebo rukou seberte vzniklé chomáče a vyhoďte je do koše. 

 

 

zvireci-chlupy-sonax

 

 

3. Stropnice

stropniceStropnice nebývá velmi znečištěná, ale např. ve vozech, kde se kouří, je potřeba důkladné čištění mokrou cestou. Obecně platí, že stropnice jsou lepené lepidly, které jsou voděodolné. U starších vozů může být voděodolnost snížena. Někdy je tedy lepší stropnici mokrou cestou nečistit a neriskovat odlepení. V takovém případě stropnici čistíme šetrně čističem na čalounění, univerzální pěnou, pěnou na čalounění nebo čističem interiéru.  Zápach z cigaret spolehlivě zredukuje pohlcovač pachu

 

tepovac-smallPři čištění mokrou cestou musíme namočit celou stropnici a žádnou část nevynechat, aby nevznikaly mapy. Po tepování saponátem provedeme ještě proplach vodou. Celou stropnici tepujeme v druhém kroku tepování pouze vodou, abychom vyplavili zbytky chemie. Stejný postup volíme později i u tepování sedaček.

Při čištění stropnice šetrnou cestou bez tepování věnujeme nejvíce času čištění kolem madel a stínítek. Utěrku z mikrovlákna namočíme, vyždímáme a na čištěnou plochu nastříkáme čistič. Utěrkou vytíráme špínu jedním směrem. Pravidelně pereme utěrku a po každém proprání ji vyždímáme. Chceme zamezit přílišnému namočení stropnice a zabránit tak případnému odlepování.

 

 

4. Přístrojová deska a volant

Příslušenství na čištění plastů

Obvykle je přístrojová deska plastová, v luxusních vozech může být čalounění kožené. Je dobré na každý materiál použít jinou utěrku z mikrovlákna nebo speciální rukavici. Rukavice se dobře drží a pohodlně s ní vyčistíte i obtížně přístupná místa. Na doleštění plastů je vhodná zelená utěrka na interiér.

rukavice-profiline

Přípravky na čištění a konzervaci plastů

SONAX má v nabídce hned několik čističů a sprejů na vnitřní plasty. Osobně volím neutrální vzhled, neutrální vůni a ekonomicky nejvýhodnější balení. Na čištění plastů používám PROFILINE čistič vnitřních plastů bez silikonu. Podobných výsledků dosáhnete se sprejem na čištění přístrojové desky, kde si můžete vybrat oblíbenou vůni (citron, jablko, oceán, vanilka, nový vůz). Obdobně fungují i čističe v rozprašovači, které jsou ve variantách sport fresh a zelený citron, nebo čističe řady ORIGINAL a XTREME s matným nebo lesklým efektem.

Aplikace čističe na interiér do rukavice

Čištění plastových tlačítek a mezer mezi plasty

Čistič je nejlepší aplikovat do rukavice nebo utěrky a potom vtírat do ošetřovaného povrchu. Omezíte tím rozprášení přípravku na místa, kde jej nechcete nebo nepotřebujete. Štěrbiny, mřížky nebo například tlačítka se dají rychle a dobře vyčistit štětcem a vzduchem. Čistič plastů naneseme na štětec a vtíráme na místo krouživým pohybem. V ideálním případě vzniká pěna, která na sebe váže nečistoty. Vzniklou pěnu vyfoukáme kompresorem a zbytky setřeme utěrkou. 

V Lidlu nebo jiných eshopech najdete šikovné nástroje a kartáčky na čištění ventilačních mřížek u auta. Pokud máte kompresor a obyčejný štětec, nic takového nepotřebujete.

5. Textilní sedačky a tepování koberců

Na strojové čištění sedadel a koberců mokrou cestou používám čistič SONAX pro tepovač a extraktor Puzzi 8/1C. Pro manuální čištění využívám pěnu na čalounění, utěrku z mikrovlákna a kartáček na textil

Strojové čištění 

  1. nastříkejte saponát na plochu sedačky a cca 3 minuty nechte působit
  2. tepování saponátem - systematicky odshora dolů a pak kolmo zleva doprava tepujte celý povrch včetně hlavových opěrek
  3. tepování vodou - opět systematicky stejným způsobem bez použití saponátu

Manuální čištění:

  1. připravte si vodu, houbu a utěrku na textil a kůži nebo na vysoušení
  2. univerzální mycí houbou lehce namočte povrch, který se chystáte čistit
  3. celý namočený povrch postříkejte v jedné vrstvě čistící pěnou
  4. vykartáčujte čištěný povrch a nechte 3 - 5 minut působit
  5. znovu povrch namočte mycí houbou
  6. setřete povrch vlhkou utěrkou
  7. zkontrolujte, jestli je utěrka špinavá, a vyperte ji ve vodě
  8. opakujte bod 6 a 7, dokud nebude utěrka po setření povrchu čistá
  9. nechte uschnout
Video ukázka jak používat pěnu na čištění čalounění:

Tipy pro lepší výsledek

  • použijte horkou vodu
  • nedrhněte kartáčem příliš dlouho a velkou silou, abyste čalounění neprodřeli 
  • pracujte systematicky, postupně
  • pro rychlejší vysoušení použijte ventilátor 
  • nechte otevřené dveře nebo alespoň okna, dokud není interiér suchý
  • pokud nedemontujete sedačky, sundejte alespoň opěrky hlavy pro jednodušší práci

6. Kůže a kožené prvky v interiéru

Kůže vyžaduje péči a správné zacházení, aby vydržela pružná a zároveň pevná. Osobně se nepovažuji za experta v péči o kůži, a proto jsem požádal o konzultaci Láďu z @kf.renovacekuze (instagram) / Facebook, který je v oboru uznávaným specialistou. Na Facebooku ho najdete pod nickem Lee Rock. Láďa dělá i školení, kde se věnuje čištění, renovaci a opravám kůže. Nepracuje s autokosmetikou SONAX, ale ColourLock. Láďa se s námi podělil o následující zkušenosti v péči o kůži:

Čemu se vyhnout při práci s kůží:

  • nepředmáčet
  • nepoužívat jar 
  • nepoužívejte páru ani suchý led, nebo magické houby
  • neaplikujte na kůži keramickou ochranu
  • nepoužívejte čistič na interiér a textil na kůži

Mýty o alcantaře i kůži:

  • mnozí si myslí, že alcantara je otočená kůže naruby. Je to omyl. Alcantara je impregnovaný plast. Je tvořena ze 70% polyesterovými vlákny a z 30% polyuretanem.
  • alcantara se smí tepovat vodou, jelikož to není přírodní materiál. Na rozdíl od kůže jí voda nevadí.
  • čistič na alcantaru nesmí odmašťovat, v opačném případě alcantara žmolkovatí a degraduje
  • speciální žíně a detailingové štětce na kůži nebo alcantaru jsou nesmysl, klasický kartáč na kůži a textil udělá stejnou práci za zlomek ceny

pena-alcantara

Přípravky SONAX na kůži a alcantaru

Kůže
Alcantara

Správné čištění kůže zaručí dlouhou životnost a odolnost. Po čištění je vhodné kůži nechat vyschnout a zakonzervovat. Vyhněme se keramickým ochranám, které kůži neprodyšně uzavřou. Konzervace svrchní vrstvu ochrání před manuálním poškozením i UV zářením.

Přípravky na konzervaci kůže SONAX:

Video ukázka jak používat čistič kůže PROFILINE

7. Dveře a čalounění dveří

Dveře a čalounění dveří vyžadují podobnou péči jako přístrojová deska. Postupujeme od dveří řidiče dozadu. Pokud máte páté dveře (u vozů kombi), nezapomeňte je vyčistit při čištění plastových částí v zavazadlovém prostoru. 

dvere

8. Detailing plastů

Interiér vozu dočistitíme pomocí XTREME detaileru a utěrky na interiér. Obvykle opomíjené části interiéru jsou vnitřní prostory odkládacích schránek (schránka na brýle nad středovou konzolí), plastový kryt zpětného zrcátka, plastové kryty vestavných zrcátek na stínítkách, posuvné držáky bezpečnostních pásů na B sloupcích (tip: posuňte pás nahoru i dolů a vyčistěte celý plastový držák), u bezpečnostních pásů se často zapomene na čištění upínací spony, respektive plastové části a krytu kotvy, do které se spona cvaká. Nevynechejte ani základnu sedadla řidiče a spolujezdce a ovládání sedaček, pokud je na boku základny. Kde není přístup pro rukavici nebo utěrku, použijte štětec a vzduch z kompresoru. V této fázi je třeba postupovat se vzduchem obezřetně, abychom z nějakého zapomenutého místa nevyfoukali nečistoty do již uklizeného interiéru...

cisteni-oken9. Okna a zrcátka

Skleněné části čistíme utěrkami na sklo a interiér. Čističe na sklo volíme podle sezóny. V létě klasický čistič oken řady ORIGINAL nebo čistič skel XTREME. V zimě použijeme čistič s efektem proti zamlžování. Čistič nanášíme na utěrku a pak rozetřeme na sklo. Zabráníme tak nechtěnému kontaminování již ošetřených plastových částí drobnými kapkami čističe na skla. Druhou suchou utěrkou doleštíme do úplného lesku. Někteří detaileři čistí skla ve třech krocích. Při prvním kroku nanáší čistič, v druhém kroku leští suchou částí utěrky nebo druhou utěrkou a v posledním kroku doleští skla úplně čistou a suchou utěrkou. Abychom okna dobře vyčistili, pootevřeme je. Stažením odkryjeme část skla, která obvykle zůstává schovaná v rámu dveří. 

Nezapomeneme vyčistit sklo vnitřního zpětného zrcátka a zrcátka na stínítkách. Luxusní vozy jako například Mercedes Benz třidy S má zrcátky vybaveny i zadní část vozu. Pokud je vůz vybaven střešním oknem nebo panoramatickou střechou, věnujte sklům stejnou péči jako oknům. Některá skla se čistí obtížněji. Zvlášť zadní okno v sedanech a většina čelních skel u přístrojové desky. Najděte si pohodlnou pozici a systematicky vyčistěte celá okna.

Kontrolu čistoty skel provedete správným nasvícením z různých úhlů. 

10. Provonění interiéru a čištění klimatizace

V posledním kroku čištění interiéru auta se budeme věnovat klimatizaci a vůni do interiéru. SONAX nabízí efektivní a spolehlivý čistič klimatizace, který i provoní interiér. Jinak bohužel v nabídce pro Českou Republiku není samostatná vůně do interiéru SONAX. Osobně nemám rád stromečky, panáčky nebo jiné vonné esence do auta. Vůni ve voze řeším jednoduše. Vozím v přihrádce v loketní opěrce oblíbený parfém, kterým se ve voze navoním. Aerosol logicky ulpí v čalounění a auto pak voní mým oblíbeným parfémem. Použití čističe je velice snadné:

  1. plechovku protřepejte
  2. otočte klíč v zapalování do servisní polohy (ikony na palubní desce se rozsvítí) - NESTARTUJTE
  3. vypněte kompresor klimatizace (LED AC po vypnutí obvykle nesvítí)
  4. zapněte vnitřní cirkulaci vzduchu (oběh vzduchu bude izolován od vnějšího prostředí mimo auto)
  5. zvyšte intenzitu ventilátoru na maximum
  6. zavřete okna a dveře
  7. otevřete dveře za spolujezdcem
  8. odjistěte plechovku s Air Aid probiotikem a položte ji na podlahu za sedačku spolujezdce 
  9. zůstaňte mimo vozidlo a okamžitě zavřete dveře
  10. počkejte až sprej unikne z plechovky
  11. nechte cirkulovat 
  12. vyndejte klíč ze zapalování
  13. pořádně vyvětrejte (10 minut minimum)

airair-cistic-klimatizace

Závěr

Pokud jste dočetli až sem, jsme velice rádi. Potěší nás, pokud budete článek sdílet na Facebooku nebo jinde na sociálních sítích. 

 

Bonusové video: jak začít podnikat v detailingu a ručním mytí auta, cenová politika a finanční plánování